Прееклампсията – какво, защо и как на разбираем език

фев. 9, 2024 | Блог

Днес ще обсъдим едно от важните здравни предизвикателства по време на бременността – прееклампсията. Този медицински термин може да звучи сложно, но целта ни е да ви предоставим разбираема и полезна информация на нашите пациенти, която ще ви помогне да осъзнаете важността на ранното откриване и превенция на този синдром.

Какво е прееклампсията?

Прееклампсията се характеризира с високо кръвно налягане и протеин в урината (протеинурия). Въпреки че причините за прееклампсия все още не са напълно ясни, това състояние може да има сериозни последици за майката и бебето.

Какви са симптомите на прееклампсия?

Симптомите на прееклампсията могат да варират, но най-честите включват високо кръвно налягане, оток в лицето и ръцете, главоболие и промени в зрението.

Какви са рисковите фактори за прееклампсия?

Някои жени са по-склонни към развитие на прееклампсия от други. Рисковите фактори включват първа бременност, предшестващи случаи на прееклампсия, присъствие на хронични заболявания като диабет и високо кръвно налягане, както и бременности с близнаци.

Защо е важно редовното следене на кръвното налягане?

Високото кръвно налягане може да бъде индикатор за прееклампсия, и ако се открие рано, лечението и превенцията могат да бъдат реализирани по-ефективно.

Как можем да предотвратим прееклампсия?

Важни стъпки, които майките могат да предприемат за намаляване на риска от прееклампсия са здравословното хранене, подходящата физическа активност. Редовните посещения в женската консултация са задължителни, за да сведем риска от прееклампсия до минимум. Нека бъдем отговорни към здравето на нас и нашето бебе.

Запазете час за консултация или преглед

Връзка с нас Онлайн час